V letošním roce jsme téměř do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli se tábor vůbec uskuteční a pokud ano, jaké restrikce se nás budou týkat. Nakonec to nebylo tak horké a nám se velice ulevilo, když jsme zjistili, že naše celoroční snažení nepřijde vniveč. Vrchol našeho spolkového programu se tak mohl pustit do posledních fází přípravy a my se nemohli dočkat, až se všichni zase po roce sejdeme.

Vloni se nám v RS Protivanov na Drahanské vrchovině tak líbilo, že jsme neváhali a už před skončením tábora jsme si zamluvili termín na rok následující. Vše odstartovalo již v dopoledních hodinách v neděli 2.srpna. Část dětí nám drazí rodičové dovezli až do areálu, zbytek jsme si dovezli autobusem z Tovačova. Celkem nám do Protivanova přijelo 83 dětí ve věku 7-15 let a 6 dětí ve věku 3-6 let. Celkem se akce zúčastnilo 89 dětí, a to z Tovačova a okolí, dále děti z Prostějovska, Brna či Ostravy.

Po rozřazení a seznámením s vedoucími a areálem, jsme se vrhnuli na představení celotáborové hry. Jak již název napověděl, letos bylo vše v pohádkovém duchu. Celotáborový program otevřela úvodní scénka bratří Dostálů, kteří mají před uzavírkou své pohádkové knihy a naši táborníci jsou ti jediní, kdo jim s jejich neúplným dílem může pomoci. Společný program se tedy nesl v tomto duchu. Na táborníky čekala spousta her, závodů, hlavolamů a kvízů. Odměnou jim byla přízeň spisovatelského dua a spousta tradičních pohádek v překvapivém a originálním zpracování, které pro ně sehrála naše skvělá parta vedoucích. Mezi táborovými aktivitami byly rovněž volitelné bloky, které vloni měly ohromný úspěch. Děti si mohli sami vybrat, jaké aktivity se chtějí zúčastnit a že výběr byl opět velice pestrý. Míčové hry lákaly převážně kluky, dílničky zase holky. Dále se dětem naskytla možnost naučit se znakovou řeč, nacvičit si divadelní scénku, zkusit si bojová umění nebo si jen tak zatančit. Program byl již tradičně doplněn o táboráky, diskotéky, filmový večer, noční stezku a výlet po okolí.

Každý rok zařazujeme do programu takovou perličkou, jak my říkáme, návštěvu z řad profesionálů. V letošním roce to byli pedagogičtí pracovníci Centra APA (Aplikovaných pohybových aktivit) Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého, kteří přijeli se svým programem „Paralympijský den“. Jde o akci, která si kromě vzdělávacího cíle, vytyčila za úkol také změnu postojů dětí a žáků k osobám s postižením se zaměřením na rozvoj lidské solidarity, tolerance a vzájemného respektu. V průběhu odpoledne se děti pohybovaly ve skupinách po stanovištích, kde si vyzkoušely jízdu a překonávání bariér na ortopedickém vozíčku, zahrály si pohybové hry na sportovním vozíku, vyzkoušely orientaci a pohyb v prostoru za použití bílé hole, zahrály si bocciu či indoor curling. Vrcholem celého programu byla beseda s hendikepovaným sportovcem. Tou byla několikanásobná paralympijská vítězka Eva Kacanu. Všechny nás to velice pohltilo a obohatilo, děkujeme.

Počasí s námi po většinu našeho pobytu v Drahanské vrchovině spolupracovalo, vážné úrazy se nám opět vyhnuly, avšak ta pravá kouzla se opět odehrávala v kuchyni. Tudíž když jsme se v neděli 9. srpna loučili, nebyli jsem jen naplněni tím úžasným pocitem ze všech těch společných zížitků, ale i naše bříška se dmula těmi dobrotami, které nám byly po celý týden servírovány. Loučení bylo jako každý rok velice emotivní a my už se nemůžeme dočkat, až se s našimi/vašimi dětičkami opět setkáme.

Tímto také děkujeme všem rodičům za spolupráci při zahájení a ukončení tábora, vše se povedlo na výbornou. Dále děkujeme Městu Tovačov, Olomouckému kraji, paní Raškové a panu Rousovi z Tovačova za podporu a Centru Basic Prostějov za spoluorganizaci. Už teď připravujeme jarní potáborový sraz a tábor na rok 2021 se začíná formovat. Je to šílený kolotoč, ale vysedat z něj rozhodně nemáme v úmyslu!

FOTOALBUM ZDE

Za spolek Markéta a Honza